Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

CAPÍTOL 7

Tornaràs a vore els teus familiars i amics que han mort

Tornaràs a vore els teus familiars i amics que han mort
  • Per què podem estar segurs que ressuscitaran?

  • Desitja Jehovà ressuscitar-los?

  • Qui ressuscitarà?

1-3. Quin enemic ens està perseguint, i per què ens consola vore el que diu la Bíblia?

 IMAGINA’T que estàs fugint d’un enemic que està fet una fúria. Ell és més ràpid i més fort que tu. Saps que, si t’agarra, no tindrà compassió, ja que has vist que ha matat alguns dels teus amics. Ja pots córrer, que cada volta està més a prop teu. Sembla que no tens escapatòria. Però, de sobte, ve algú a rescatar-te. És més fort que el teu enemic i et diu que t’ajudarà. Quin descans!

2 En cert sentit, un enemic com este t’està perseguint. De fet, a tu i a tots. Com vam aprendre al capítol anterior, la Bíblia diu que la mort és un enemic. Ningú en pot fugir ni véncer-la. I molts hem vist com s’ha emportat a persones que estimem. Però Jehovà és molt més poderós que la mort. Ell és el nostre Rescatador i ha demostrat que pot acabar amb ella. De fet, ha promés derrotar-la una vegada per sempre. La Bíblia diu que “el darrer enemic destituït serà la mort” (1 Corintis 15:26). Quina bona notícia!

3 Pensa per un segon en com et sents quan mor algú que estimes. Aixina entendràs una cosa que et farà feliç: Jehovà ha promés que ressuscitarà les persones que han faltat (Isaïes 26:19). Les tornarà a la vida. En açò consistix l’esperança de la resurrecció.

QUAN MOR ALGÚ QUE ESTIMES

 4. a) Per què la reacció de Jesús quan va morir Llàtzer ens ensenya quins són els sentiments de Jehovà? b) Quins bons amics tenia Jesús?

4 Has perdut algun familiar o amic? No hi ha paraules per a descriure el dolor, la tristesa i la desesperació. És en eixos moments quan necessitem el consol de la Bíblia (llig 2 Corintis 1:3, 4). Esta ens ajuda a comprendre el que senten Jehovà i Jesús davant de la mort. Jesús, que va reflectir a la perfecció la personalitat de son Pare, coneixia molt bé el dolor de perdre un amic (Joan 14:9). Normalment, quan Jesús anava a Jerusalem, visitava Llàtzer i les seues germanes, Maria i Marta, que vivien a Betània, la ciutat del costat. La Bíblia diu que “Jesús estimava Marta i la seua germana i Llàtzer”. Això demostra que eren molt bons amics (Joan 11:5). Però, com vam vore al capítol anterior, Llàtzer es va morir.

5, 6. a) Quina va ser la reacció de Jesús al vore els familiars de Llàtzer plorant? b) Per què el fet que Jesús sentira pena en esta ocasió ens anima?

5 Com es va sentir Jesús quan va morir el seu amic? El relat ens conta que va anar a visitar els familiars i amics de Llàtzer, que estaven plorant la seua pèrdua. Al vore’ls, se li va partir el cor. Jesús “es va commoure interiorment i es contorbà”. Després “començà a plorar” (Joan 11:33, 35). Vol dir això que no tenia cap esperança? No. De fet, sabia que una cosa meravellosa estava a punt de passar (Joan 11: 3, 4). Tot i això, va sentir el dolor i la pena de quan es mor algú.

6 En certa manera, el dolor que va sentir Jesús ens dóna ànims. Ens mostra que tant ell com son Pare, Jehovà, odien la mort. A més, Jehovà té el poder per a lluitar contra este enemic i derrotar-lo. Vegem ara el milacre que va fer Jesús amb el poder de Déu.

“LLÀTZER, IX FORA!”

7, 8. Per què alguns dels qui estaven en eixa ocasió pensaven que ja no es podia fer res amb Llàtzer, però què va fer Jesús?

7 Havien posat Llàtzer dins d’una cova, i Jesús va demanar que llevaren la pedra que tancava l’entrada. Marta es va oposar, ja que Llàtzer portava quatre dies mort i ja deuria fer pudor (Joan 11:39). Des d’un punt de vista humà, ja no es podia fer res.

La gent es va posar molt contenta en la resurrecció de Llàtzer (Joan 11:38-44)

8 Quan van rodar la pedra, Jesús va dir amb veu alta: “Llàtzer, ix fora!”. I què va passar? “El mort va eixir” (Joan 11:43, 44). T’imagines les cares dels qui estaven allí? Que contents que estarien! Tant les seues germanes com els seus familiars, amics i veïns sabien que Llàtzer havia mort. Però, ara, eixe home que volien tant estava plantat en mig d’ells. Això els pareixeria impossible! Sense cap dubte, molts el van abraçar molt contents. Quina victòria sobre la mort!

Elies va ressuscitar el xiquet d’una viuda (1 Reis 17:17-24)

9, 10. a) Com va revelar Jesús la Font del seu poder per ressuscitar Llàtzer? b) Quins beneficis traiem de llegir els relats bíblics sobre les resurreccions?

9 Jesús no va dir que havia fet este milacre per si mateix. Abans de cridar Llàtzer, va fer una oració on va deixar clar que era Jehovà qui el ressuscitava (llig Joan 11:41, 42). I esta no va ser l’única ocasió que Jehovà va usar el seu poder per a ressuscitar els morts. La resurrecció de Llàtzer és només una de les nou que estan registrades a la Bíblia. a És tot un plaer llegir i estudiar estos relats. Ens ensenyen que Déu no és parcial, ja que va tornar a la vida tant a jóvens com a majors, a hòmens i a dones, a israelites i a no israelites. Quina alegria tan gran descriuen estos relats! Per exemple, quan Jesús va fer que una xiqueta visquera de nou, els seus pares s’emocionaren (Marc 5:42). Jehovà els havia donat un motiu d’alegria del qual mai s’oblidarien.

L’apòstol Pere va ressuscitar una cristiana que li deien Dorques (Fets 9:36-42)

10 Òbviament, les persones que Jesús va ressuscitar van tornar a morir amb el temps. Significa açò que ressuscitar-les no va servir de res? Ni pensar-ho! Estos relats confirmen veritats importants i ens donen esperança.

QUÈ APRENEM DELS RELATS DE LES RESURRECCIONS

11. Com confirma la resurrecció de Llàtzer el que diu Eclesiastés 9:5?

11 La Bíblia ens diu que “els morts ja no saben res”, o siga, no són conscients de res (Eclesiastés 9:5). El relat de Llàtzer ens ho confirma. Quan ell va ressuscitar, ¿va emocionar els qui estaven allí amb relats de com és el cel? O els va posar la pell de gallina amb històries sobre l’infern? No. La Bíblia no diu res d’açò. Durant els quatre dies que va estar mort, Llàtzer no era conscient de res. Simplement, havia estat dormint en la mort (Joan 11:11).

12. Per què podem estar segurs que Llàtzer va ressuscitar?

12 Este relat també ens ensenya que la resurrecció és real, no un mite. Jesús va despertar de la mort Llàtzer davant d’un gran nombre de gent. Ni tan sols els dirigents religiosos, que odiaven Jesús, es van atrevir a dir que això no era un milacre. Sinó que van dir: “Què podem fer? Aquest home [Jesucrist] fa molts senyals prodigiosos” (Joan 11:47). Moltes persones van anar a vore Llàtzer ressuscitat i van posar fe en Jesús perquè esta resurrecció provava que era l’enviat de Déu. Esta prova era tan evident que alguns dels insensibles dirigents religiosos jueus van planejar matar-los als dos (Joan 11: 53; 12:9-11).

13. Quina base tenim per a creure que Jehovà ressuscitarà els morts?

13 Pecaries d’ingenu per creure en la resurrecció? No, ja que Jesús va prometre que algun dia “tots els qui són als sepulcres” ressuscitaran (Joan 5:28). Jehovà és el creador de tota forma de vida, per tant, no seria difícil creure que puga tornar a crear-la. Però molt dependrà de la Seua memòria. Pot recordar els nostres familiars i amics que han faltat? Per descomptat, ja que coneix el nom dels incomptables bilions d’estreles que hi ha a l’univers (Isaïes 40:26). Aixina que Jehovà pot recordar tots els detalls dels nostres familiars i amics que han mort, i és capaç de tornar-los la vida.

14, 15. Segons Job, per què vol Jehovà ressuscitar els morts?

14 Ara bé, què pensa Jehovà sobre la resurrecció dels morts? La Bíblia ens diu que desitja fer-ho. Job, un home fidel a Déu, va preguntar: “Pot un mort tornar a la vida?”. Job parlava d’esperar en la tomba fins que arribara el dia en que Déu se’n recordara d’ell. De fet, va dir a Jehovà: “Em cridaries, i jo et respondria, miraries amb afecte l’obra de les teues mans” (Job 14:13-15).

15 Pensa en açò: Jehovà desitja que arribe el temps en el qual tornarà la vida als morts. Veritat que t’arriba al cor saber que Jehovà anhela fer-ho? Però, com serà esta futura resurrecció? Qui ressuscitarà, i a on?

“TOTS ELS QUI SÓN ALS SEPULCRES”

16. En quin entorn viuran els qui ressusciten?

16 Els relats bíblics de resurreccions ens ensenyen molt sobre la resurrecció futura. Les persones que van ressuscitar a la terra es van reunir amb les persones que estimaven. La resurrecció futura serà similar, però molt millor. Com vam vore al capítol tres, Déu vol convertir tota la terra en un paradís. Així que els morts no ressuscitaran en un món ple de guerres, delinqüència ni malalties. Tindran l’oportunitat de viure feliços, en pau i per sempre a la terra.

17. Quantes persones ressuscitaran?

17 Qui ressuscitarà? Jesús va dir que “tots els qui són als sepulcres sentiran la seua veu i n’eixiran” (Joan 5:28, 29). A més, Apocalipsi 20:13 diu: “La mar va tornar els morts que tenia, i també els retornaren la mort i el seu reialme”. (Consulta l’apèndix «Què és el “país dels morts”?».) Milers de milions de persones que han mort ressuscitaran, de manera que la sepultura de la humanitat quedarà buida. L’apòstol Pau va dir: “Tant justos com injustos ressuscitaran” (Fets 24:15). Açò què vol dir?

Al paradís, les persones que han faltat ressuscitaran i es reuniran amb els seus familiars i amics

18. Quines persones estan entre els “justos” que seran ressuscitats, i de què ens allibera esta esperança?

18 Entre els “justos” trobem moltes persones de les quals parla la Bíblia i que van viure abans que Jesús vinguera a la terra, com per exemple Noé, Abraham, Sara, Moisés, Rut, Ester i moltes més. Al capítol 11 d’Hebreus es parla d’alguns d’estos hòmens i dones que van tindre fe en Déu. Però entre els “justos” també s’inclouen servents de Jehovà que han mort en els nostres dies. Gràcies a l’esperança de la resurrecció, no hem de tindre por de morir (Hebreus 2:15).

19. Qui són els “injustos”, i quina oportunitat els donarà Jehovà?

19 I què passa amb totes les persones que no van servir Jehovà ni el van obeir perquè no el coneixien? Jehovà se’n recorda d’estos milers de milions d’“injustos”. Ells també seran ressuscitats i tindran temps per a conéixer i servir Déu. Durant un període de mil anys, els morts ressuscitaran i tindran l’oportunitat d’unir-se als humans fidels que servixen Jehovà a la terra. Serà una època meravellosa! La Bíblia l’anomena el Dia del Juí. b

20. Què és la Gehenna, i qui va allí?

20 Vol dir açò que Jehovà ressuscitarà tots els humans? No. La Bíblia diu que alguns dels morts estan a “la Gehenna” (Lluc 12:5, nota). Gehenna és el nom que tenia l’abocador que hi havia als afores de l’antiga ciutat de Jerusalem. Allà es cremaven cadàvers i fem. Els cadàvers eren dels qui els jueus consideraven indignes de ser enterrats i ressuscitats. Per tant, la Gehenna és un símbol adequat de destrucció eterna. Encara que Jesús s’encarregarà del juí dels vius i dels morts, Jehovà és el Jutge suprem (Fets 10:42). I Déu mai ressuscitarà els qui sap que són roïns i no volen fer res per canviar.

LA RESURRECCIÓ CELESTIAL

21, 22. a) Quina altra classe de resurrecció hi ha? b) Qui va ser el primer que va ressuscitar com a ser espiritual?

21 La Bíblia també diu que hi ha una altra classe de resurrecció: la de viure com a esperit en el cel. L’únic exemple d’això el trobem a la Bíblia. I és l’exemple de Jesucrist.

22 Després que Jesús morira com a ser humà, Jehovà no el va deixar a la tomba (Salm 16:10; Fets 13:34, 35). El va ressuscitar, però no com a humà. L’apòstol Pau explica que Crist tenia “un cos terrenal”, però va ressuscitar amb “un cos espiritual”. Quin milacre més gran! (Llig 1 Corintis 15:42-50.) Jesús vivia una altra vegada com a persona espiritual (1 Corintis 15:3-6). Ell va ser el primer en rebre esta gloriosa resurrecció. Però no en seria l’últim (Joan 3:13).

23, 24. Quants componen el “ramadet” de Jesús, i qui en foma part?

23 Jesús sabia que prompte tornaria al cel. Per això va dir als seus deixebles fidels que els prepararia un lloc allà (Joan 14:2). Es va referir a ells com al seu “ramadet” (Lluc 12:32). Quants componen este “ramadet” de cristians? L’apòstol Joan ens ho diu a Apocalisi 14:1: “Vaig veure l’Anyell dret dalt de la muntanya de Sió, i amb ell hi havia els cent quaranta-quatre mil que portaven escrits al front el nom de l’Anyell i el nom del seu Pare”.

24 Estos 144.000 cristians, entre els qui estan els apòstols de Jesús, són ressuscitats per a viure al cel. Quan tindrà lloc esta resurrecció? L’apòstol Pau va escriure que seria durant “el dia que ell [Jesús] vindrà” (1 Corintis 15:23). L’expressió grega que ací utilitza Pau fa referència al temps en el qual Jesús estaria regnant. Com aprendràs al capítol nou, Jesús ja està regnant. Així que, als nostres dies, els pocs que queden d’estos 144.000 ressusciten immediatament, quan moren, per a viure en el cel (1 Corintis 15:51-55). No obstant, la gran majoria de la humanitat té l’esperança de ser ressuscitada en el futur per a viure a la terra convertida en un paradís.

25. Què aprendrem al següent capítol?

25 Jehovà derrotarà per sempre la mort, el nostre enemic (llig Isaïes 25:8). Però potser et preguntes: “I què faran al cel els 144.000?”. Formaran part d’un meravellós Regne celestial. Al següent capítol aprendrem més sobre este govern.

a Els altres relats els trobaràs a 1 Reis 17:17-24; 2 Reis 4:32-37; 13:20, 21; Mateu 28:5-7; Lluc 7:11-17; 8:40-56 i Fets 9:36-42; 20:7-12.

b Si vols saber més sobre el Dia del Juí i la base sobre la que es jutjarà les persones, consulta l’apèndix «Què és el Dia del Juí?».