Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

LLIÇÓ 3

La resiliència

La resiliència

QUÈ ÉS?

Una persona resilient és capaç de recuperar-se dels obstacles i les decepcions. Esta capacitat s’adquirix amb l’experiència. Igual que un xiquet no pot aprendre a caminar sense caure’s alguna volta, tampoc aprendrà a tirar avant en la vida si de tant en tant no afronta algun problema.

PER QUÈ ÉS IMPORTANT?

Alguns xiquets es desanimen quan alguna cosa no els ix bé, quan es troben amb una situació difícil o quan algú els corregix. Altres directament es donen per vençuts. No obstant, és important que entenguen lo següent:

  • És impossible que ens isca sempre tot bé (Jaume 3:2).

  • Tot el món es troba amb problemes en algun moment (Eclesiastés 9:11).

  • Només podem millorar si algú ens corregix (Proverbis 9:9).

La resiliència ajudarà el teu fill a afrontar els reptes de la vida amb confiança.

COM ENSENYAR-LOS A SER RESILIENTS

Quan s’equivoquen.

PRINCIPI BÍBLIC: «Ni que caiguera set vegades, [el just] s’alçaria» (Proverbis 24:16).

Ajuda el teu fill a vore les coses de manera equilibrada. Per exemple, què faria si suspenguera un examen? ¿Es rendiria i diria: «És que no m’ix res bé!»?

Per a ensenyar al teu fill a ser resilient, ajuda’l a pensar què pot fer per a millorar. D’esta manera, li farà front al problema en comptes de convertir-se en una víctima d’ell.

Al mateix temps, evita solucionar-li el problema. Més bé, ajuda’l a resoldre’l per si mateix. Podries preguntar-li: «Què pots fer per a entendre millor l’assignatura que estàs donant?».

Quan sorgixen dificultats.

PRINCIPI BÍBLIC: «No sabeu ni tan sols com serà demà la vostra vida» (Jaume 4:14).

La vida és impredictible. Una persona que és rica hui, demà pot estar arruïnada. I una persona que està sana hui, demà pot estar malalta. La Bíblia diu: «No són els més àgils els qui guanyen la carrera, ni els més forts els qui vencen en el combat [...].Perquè a tots els arriba el temps i el contratemps» (Eclesiastés 9:11).

És normal que vullgues fer tot lo possible per protegir el teu fill del perill, però sent realistes, no podràs protegir-lo de tots els problemes de la vida.

Clar, el teu fill encara és massa xicotet per a saber el que és perdre la faena o tindre problemes econòmics, però sí que pots ajudar-lo a afrontar altres dificultats, com la pèrdua d’una amistat o la mort d’un familiar. a

Quan reben crítiques constructives.

PRINCIPI BÍBLIC: «Escolta els consells [...] i arribaràs a ser un home sensat» (Proverbis 19:20).

La crítica constructiva no és una forma de maltracte, és una manera de corregir una mala actitud o una mala conducta.

Si ensenyes al teu fill a acceptar la correcció, els dos eixireu guanyant. Un pare anomenat John diu: «Si als fills sempre els traiem les castanyes del foc, mai aprendran. Passaran d’un problema a un altre i sempre haurem d’anar darrere d’ells apagant els focs que van provocant. Això t’amargarà la vida a tu i al teu fill.»

Com pots ajudar el teu fill a traure profit de les crítiques constructives? Quan algú el corregisca en l’escola o en qualsevol altre lloc, resistix la temptació de dir que la correcció ha sigut injusta. En comptes d’això, podries preguntar-li:

  • «Per què creus que t’han corregit?»

  • «Com pots millorar?»

  • «Què faràs la pròxima volta que et passe?»

Recorda, la crítica constructiva li servirà al teu fill, no només ara, sinó també quan es faça major.

a Consulta l’article «Ayude a su hijo a sobrellevar el dolor», de La Atalaya de l’1 de juliol de 2008.